World Food Festival Logo

De wonderlijke wereld van ons eten

In een straal van 30 kilometer om Rotterdam is de hele voedselketen aanwezig. Van zaaien en oogsten tot aan het bewerken van voeding, de logistiek, het consumeren en de afvalverwerking. Ga mee op excursie, zie hoe ons eten wordt geproduceerd, ervaar hoe producten worden verwerkt én proef! Beleef de wonderlijke wereld van ons eten tijdens het World Food Festival op 11, 12 en 13 oktober 2019!

Bekijk het programma

Het programma

Ons eten heeft vaak al een bijzondere reis afgelegd voordat het op het bord belandt. Tijdens de verschillende excursies en de festivaldag op de Binnenrotte ontdek je hoe de voedselketen in elkaar zit. Wij geven je een uniek kijkje in de keuken en laten zien welke ondernemers zich dag in dag uit inzetten voor verse en gezonde voeding.

Zondag 13 oktober

De geheime wereld van de tomaat

Proef de lekkerste tomaten in het Tomato Experience Center van De Ruiter en kom alles te weten over hoe je de tomaten kweekt. Wist je dat de ontwikkeling van een nieuw tomatenras 7 jaar duurt? en dat door veredeling smaak, houdbaarheid, kleuren kunt verbeteren. Zaadveredelaar De Ruiter Seeds verte
Zondag 13 oktober

Kas als Apotheek

In het kascomplex van Wageningen Universiteit in Bleiswijk worden planten geteeld voor geur- kleur- en smaakstoffen. Maar ook voor huidverzorgingsproducten en medicijnen. Kortom: planten zitten van nature boordevol nuttige stoffen. In een excursie naar de kas zie je hoe de stoffen worden geweekt en
Zondag 13 oktober

Santas, van boon tot koffie

De branders en barista’s van Santas vertellen je alle geheimen over de fascinerende wereld van koffie. In een interactieve rondleiding zie je hoe de koffie wordt geteeld, gebrand en gezet. Ervaar hoe het is om zelf koffie te branden. En je eigen brouwsel moet natuurlijk ook geproefd worden. Want
Zondag 13 oktober

Kom aan boord!

Wist je dat er in het Waalhaven en Eemhavengebied een clustering van bedrijven is dat zich bezighoudt met verpakken, sorteren, ompakken, labelen en koelen van fruit, groenten, vlees en vis. Rotterdam is met ruim 16 miljoen ton per jaar marktleider in Europa is op gebied van in- en export en doorvo
Zondag 13 oktober

Aardbeien uit de kas

Bij Kwekerij de Westlandse Aardbei zie je hoe aardbeien groeien en hoe de aardbeien geplukt worden. Maar er komt natuurlijk veel meer werk bij kijken voordat het bakje Westlandse aardbeien in de winkel ligt. Jaco en Sandra Huysman vertellen je tijdens een rondleiding wat zij anders doen dan andere t
Zaterdag 12 oktober

Melk is goed voor Elk

ElkeMelk maakt melk zo puur, vers en origineel mogelijk. Melkveehouder Matthijs Baan is de eerste boer in Nederland die melk van individuele koeien volautomatisch melkt en verpakt. Op elke fles staat van welke koe de melk komt. Deze koe kun je zelf opzoeken in het smoelenboek op de website. Bekijk
Zondag 13 oktober

Ervaar de Harvest House VR-experience

Harvest House is dé vruchtgroentespecialist van Europa. De 54 telers hebben 975 hectare aan kassen voor tomaten, paprika’s en komkommers. Dat zijn maar liefst 1.455 voetbalvelden vol!Samen met ketenpartners bedienen zij niet alleen de Europees markt maar ook groothandels en supermarkten in Amerik
Zondag 13 oktober

Markthalsafari voor kinderen

Ga mee op pad en neem een kijkje achter de schermen in de Markthal tijdens het World Food Festival! Er valt een hoop te zien, te beleven en te proeven in dit unieke gebouw. Alle smaken vanuit de hele wereld zijn hier te vinden onder één dak. Ben jij er ook bij? De excursie is gratis voor kinderen
Zondag 13 oktober

Dé oplossing voor de alleen-eter

Boodschappen doen en koken voor 1 persoon lastig? De 1-persoons maaltijd boxen van 1Meal bieden uitkomst! Met precies genoeg ingrediënten voor 1 persoon die allemaal al voorgesneden zijn, zorgt 1Meal ervoor dat je geen voedsel meer kunt verspillen. Zo heb je elke dag een verse, gezonde en makkel
Laad meer activiteiten

De voedselketen

De voedselsector is één van de meest innovatieve en vindingrijke sectoren. Alle schakels in de keten zijn nodig voordat een tomaat, mango of courgette de weg naar je bord vindt. Kortom: ons eten maakt een lange reis! Duizenden mensen zijn werkzaam in deze branche of volgen een opleiding in de  voedselsector. Zij werken dagelijks aan innovaties en verbeteringen. Bekijk hieronder per schakel wat er met je voedsel gebeurt.

Zaaien

Zaaien

Al ons voedsel begint in de eerste instantie met een zaadje. Om te kunnen groeien gebruiken boeren en telers moderne hulpmiddelen en data om met zo min mogelijk water en grondstoffen voedsel van hoge kwaliteit te kunnen produceren. Of het nu gaat om een tomaat, een aardbei, of een koe.

 

Oogsten

Oogsten

Als de producten volgroeid zijn, is het tijd om te oogsten. Met de grootste zorg worden koeien gemolken, fruit geplukt en groenten geoogst. Ons voedsel wordt het hele seizoen door gecontroleerd, gemonitord en gecheckt. Zo weten de telers, boeren en andere voedselverwerkers precies wat de beste tijd is om te oogsten.

Bewerken

Bewerken

Veel verse producten worden eerst bewerkt voor ze als ‘nieuw’ product in de winkel liggen. Tomaten zijn bijvoorbeeld niet alleen vers verkrijgbaar, maar ook verwerkt in soepen en sauzen, of als onderdeel van je pizza. Verpakkingen geven de producten bescherming voor de reis van de Rotterdamse haven naar bestemmingen over de hele wereld.

Eten

Eten

Je kiest vaak zelf welk eten op je bord belandt. Let je op voeding die gezond voor je is of moet het ook gewoon lekker zijn? Weet je hoe je je voedsel het beste kunt bereiden en welk eten beter is voor dier en milieu? Tijdens het World Food Festival proef je hoe lekker en gezond eten is en kom je meer te weten over duurzame voeding.

Weggooien

Weggooien

Als je klaar bent met eten, is niet alles op. Denk aan restjes, schillen of verpakkingsmateriaal. Grote hoeveelheid afval heeft een slechte invloed op het milieu. Daarom willen we zo min mogelijk onnodig verpakkingsmateriaal gebruiken en voorkomen dat we voedsel moeten verspillen. Wist je dat we zelfs afval kunnen omzetten in grondstof waar nieuwe plantjes in kunnen groeien?

Over ons

In het weekend van 11, 12 en 13 oktober wordt het World Food Festival gehouden in de regio Rotterdam.

Het World Food Festival is een initiatief  van de gemeente Rotterdam (initiatief van Rotterdam Food Cluster) in samenwerking met de gemeente Westland, de gemeente Hoeksche Waard, de gemeente Barendrecht, Rotterdam Circulair, Glastuinbouw Nederland, LTO Noord, de Markthal en de Rabobank.

Het World Food Festival is een publieksfestival gericht op de reis van ons voedsel. We laten mensen kennismaken met de vele aspecten van het eten dat in de regio wordt geproduceerd, bewerkt, vervoerd, gegeten en gerecycled. De hele keten is hier aanwezig: van zaadje tot afvalverwerking. Door ervaringen te delen maken we de nieuwsgierige consumenten bewust van de enorme impact van onze voedselindustrie.

  • Vrijdag 11 oktober staat in het teken van ‘voedselindustrie ontmoet onderwijs’. Verschillende scholen gaan op excursie naar de regio om daar te leren waar het voedsel vandaan komt.
  • Zaterdag 12 oktober zijn er excursies naar de regio voor het grote publiek. Ga mee op excursie en ervaar hoe ons eten geproduceerd wordt! Laat je verrassen door de nieuwste innovaties.
  • Zondag 13 oktober speelt zich af op en rond de Binnenrotte van Rotterdam. Ook op deze dag worden er excursies georganiseerd. Hier zie, ervaar en proef je hoe alle onderdelen van de voedselketen samenkomen.

 

 

Veelgestelde vragen

Locatie World Food Festival

Een groot deel van de activiteiten vindt plaats
op en rond de Binnenrotte in Rotterdam. 

De excursies vinden plaats in Rotterdam en omstreken. Het opstappunt voor de excursies is aan de Binnenrotte en wordt duidelijk aangegeven.

Tijden en prijzen

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober vinden verschillende excursies en demo’s plaats in Rotterdam en in de regio. De  tijden en prijzen kunnen per onderdeel verschillen. Bekijk de programmaonderdelen voor de exacte prijzen en tijden.

Toegankelijkheid per openbaar vervoer

De Binnenrotte is goed te bereiken vanaf Station Blaak. Voor de excursies naar de regio worden speciale bussen ingezet.

Toegankelijkheid met eigen vervoer

Kom je met de auto? Parkeren kan in de garage onder de Markthal. Het adres is Dominee Jan Scharpstraat 306. Volg de borden Parkeergarage Markthal en neem afslag Ds. Jan Scharpstraat vanaf de Blaak.

Let op: Tijdens het WFF zijn er onderhoudswerkzaamheden op de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-Zuid en afrit Papendrecht (N3). Alle rijstroken zijn afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de A16 en de N3.

Contactgegevens organisatie

Volg ons Facebook en Instagram!

Voor vragen kun je mailen naar info@worldfoodfestival.nl

Excursies

Kan ik meerdere excursies op 1 dag doen?
Ja, dat kan! Let er wel op dat je de excursies niet te dicht op elkaar plant. Hou minimaal 30 minuten aan tussen de eindtijd en starttijd van de volgende excursie.

Moet ik mijn ticket printen?
Nee, dat hoeft niet! Je kunt je ticket op je telefoon meenemen en laten scannen.

Zijn er WFF-fietsen?
Nee, die zijn er niet. Voor de ‘fietsexcursies’ (Proef Rotterdamse Oogst en Rotterdamse Munt) neem je een eigen fiets mee.

Hoe laat vertrekt de bus?
De bus vertrekt precies op de tijd die aangegeven is als starttijd van de excursie. Zorg dat je altijd 15 minuten voor aanvang bij de bus aanwezig bent.

Waar vertrekt de bus?
Op zaterdag vertrekt de bus op de Conradstraat bij Rotterdam Centraal Station. Let op: dit is – vanaf het station gezien- precies aan de andere kant van het Groot Handelsgebouw.

Op zondag vertrekt de bus op de Binnenrotte, ter hoogte van het DE-Cafe.

Zijn er nog tickets te koop op de dag zelf?
Als de excursie nog niet uitverkocht is, zijn er op de dag zelf nog kaarten te koop aan de WFF-kassa.

Op zaterdag vind je de kassa op het stationsplein van Rotterdam Centraal Station, naast de ondergrondse fietsenstalling.

Op zondag vind je de kassa op de Binnenrotte, ter hoogte van de ingang van de Centrale Bibliotheek.

 

 

Plattegrond

Bekijk hier de plattegrond en programmaboekje. 

De link opent in een nieuw tabblad.