Wat eten we in de toekomst? Expo in het Future Foodhouse

Wat eten we in de toekomst? Expo in het Future Foodhouse

Als we filosoferen over voedsel van de toekomst krijgen we vaak science fiction-achtige ideeën over reageerbuizen en pillen. We hebben niet het idee dat de toekomst iets met onszelf heeft te maken. Toch bepalen de keuzes die we nu maken wat we straks gaan eten. Elke dag bepalen we zelf wat we in onze mond stoppen. Is het voedsel van dichtbij of ver weg? Is het vlees, vis of iets vegetarisch? Is het zelf bereid of komt het uit de fabriek? We eten onze weg de toekomst in.

Op uitnodiging van Marije Vogelzang kijken nationaal en internationaal bekende ontwerpers vooruit en wagen zich aan een aantal bizarre voorspellingen.


Martí Guixé (Spanje - Duitsland) - Tonic Death Diet:
Geïnspireerd door science fiction-boeken uit de vorige eeuw werkt Martí Guixé samen met experts op het gebied van medicijnen, biologie en hypnose en met schrijvers en antropologen. Hij kiest nieuwe invalshoeken als het gaat om voeding en het voedingssysteem. Guixé stelt een dieet voor waarbij we in een vegetatieve toestand in de virtuele wereld verkeren en ons lichaam door middel van pillen in de juiste conditie wordt gehouden. Hij is niet zozeer geïnteresseerd in wat er dan met ons lichaam gebeurt. Het gaat hem er om hoe de wereld eruit zal zien zonder de huidige agricultuur, supermarkten en de gastronomie.

DUS Architects (Nederland) - De Aardappeleters:
De installatie ‘De Aardappeleters’ van DUS Architects plaatst de tafelschikking van het beroemde schilderij van Vincent van Gogh in een geheel nieuw licht. Het eetbare restmateriaal van de aardappel dat overblijft na het snijden van friet wordt bijvoorbeeld gebruikt door de 3D printer. Met dit materiaal, dat gewoonlijk als afval wordt gebruikt, maakt DUS een uniek servies waarvan geen voorwerp hetzelfde is. In de toekomst is dus niet alleen je eten, maar ook je servies gemaakt volgens je persoonlijke smaak.

Susana Soares (Verenigd Koninkrijk) - Insects au gratin:
Susana Soares stelt vast dat insecten een uitstekende bron van eiwit zijn en een serieus alternatief voor vlees. Desondanks griezelt de westerse mens al bij het idee om insecten te moeten eten. Susana maalt daarom meel van insecten om er vervolgens fantasievormen van te maken met een 3D printer. Haar voorspelling is dat in de toekomst in elke keuken een 3D printer op het keukenblad staat, naast de mixer en de waterkoker.

Revital Cohen en Tuur van Balen (Verenigd Koninkrijk)
Rusty Knives:
Cohen en Van Balen combineren design met biologie, technologie, wetenschap en nieuwsgierigheid. Als een dier wordt geslacht, produceert het stresshormonen die van invloed zijn op de smaak van het vlees. Deze stresshormonen worden met een speciaal ontworpen systeem aan bessen toegevoegd. Op deze manier proberen de ontwerpers ‘de smaak van angst’ te vangen.

Sita Kuratomi Bhaumik (Verenigde Staten) - Dear Future:
‘Eten zorgt voor een emotionele verbinding tussen mensen. Dat was zo en dat blijft zo,’ zegt Sita Bhaumik. Speciaal voor het Future Food House heeft ze een geur- en geluidsinstallatie gemaakt. De installatie maakt een gesprek mogelijk tussen de inwoners van Oakland en Rotterdam. Oakland is de thuisstad van de kunstenares en, net als Rotterdam, een grote havenstad met een rijk migratieverleden van zowel mensen als voedsel. Een muur van specerijen bevordert de levendigheid van de door haar verzamelde herinneringen en verhalen. [Deze installatie kwam tot stand met medewerking van Verstegen Spices & Sauces]

TINKEBELL. (Nederland) - Save our children:
De Nederlandse kunstenares TINKEBELL. maakt zich ernstig zorgen over het fosfaatprobleem. Kort gezegd: de fosfaatvoorraad waarvan kunstmest wordt gemaakt, raakt op. Zonder kunstmest en met een groeiende wereldbevolking, zal er op den duur te weinig voedsel kunnen worden geproduceerd om iedereen te voeden. Wat zal er gebeuren? Zal er een Derde Wereldoorlog uitbreken? TINKEBELL. heeft voor het Future Food House een documentaire gemaakt en maakt daarbij een heel persoonlijke keuze als antwoord op het dreigend fosfaattekort.
Duur: 50 minuten

Next Nature Network, Koert van Mensvoort, e.a. (Nederland) – In Vitro Meat Bar:
Deze zomer is de eerste hamburger van kweekvlees gepresenteerd. Hoe lekker hamburgers ook zijn, veel mensen het een onaantrekkelijk idee om labvlees te eten. De vraag is of we ooit bereid zullen zijn om kweekvlees te eten. Als voorproefje serveert de In Vitro Meat Bar een scala aan speculatieve kweekvleesgerechten: gebreide burgers, vleesfruit, vleesijs, transparante vlees-sushi, dodo vleugels, of zelfs kannibalistische medaillons gekweekt van eigen lichaamscellen.

Arabeschi Di Latte (Italië - Verenigd Koninkrijk) - Archeo Mill:
Francesca Sarti, oprichter van de Italiaanse food design-studio Arabeschi Di Latte, constateert dat we in het westen steeds meer geïnteresseerd zijn in de herkomst van ons voedsel. Als antwoord op de zich snel ontwikkelende technologie willen we in contact komen met veelal kleinschalig werkende producenten die teruggrijpen naar eenvoudige, eeuwenoude processen en ingrediënten. Arabeschi Di Latte richt zich met haar projecten op het plezier van het eten bereiden. Voor het Future Food House heeft zij een doorlopende workshop gemaakt waarbij de bezoeker zelf aan de slag kan met het malen van oergranen, zaden, eikels en noten om vervolgens een oer-pannenkoek te bakken, te delen en op te eten.

Fleur Derogee (Nederland) - Kinderprogramma:
Als je voor het Future Food House een kinderprogramma maakt, denk je al snel aan toekomsteten. Maar hoe kun je kinderen hierover laten nadenken als er nog zoveel te ontdekken valt over het eten dat we nu eten? De kinderen zelf zijn de toekomst! Fleur Derogee verzamelt volgens het ‘Achterwerk in de kast’-principe eetverhalen en verzorgt op woensdagmiddagen een ‘Proefwerk’ workshop waar geblinddoekt kan worden geroken en geproefd en je kunt verwonderen. In de herfstvakantie sluit Fleur af met de Grote Kids Quiz met Alain Caron van ‘Junior Masterchef’. Kijk voor data en tijden in de folder of op onze website.

Marije Vogelzang (Nederland) - Faked Meat:
Marije Vogelzang verwondert zich over het schap vleesvervangers in de supermarkt. Ook al is het een goede keuze om geen vlees te eten, de keuze voor een tofuburger voelt alsof je een inferieur product koopt. Als je toch van vormloze proteïne kunt maken wat je wilt, waarom verzinnen we dan geen nieuwe dieren? De Faked Meat-dieren van Marije Vogelzang hebben allemaal een eigen habitat, dieet en leefwijze waardoor de vorm en de smaak van het vegetarische product wordt bepaald. De Ponti leeft bijvoorbeeld in vulkanen en eet van de as in de vulkaan waardoor de smaak van deze vleesvervanger licht gerookt is. Zijn staart gebruikt hij om holletjes in de harde magma-lagen te maken. Het is om die reden een perfecte partysnack omdat je hem daaraan kunt vastpakken.

Arne Hendriks (Nederland) - The Incredible Shrinking man (Disproportionate Kitchen):
Het is heel gewoon dat mensen steeds langer worden. Het gevolg is dat we steeds meer voedsel, energie en grondstoffen nodig hebben. Maar, wat als we nu besluiten dat we kleiner willen worden? ‘The Incredible Shrinking Man’ is een onderzoek naar de mogelijkheden om de mens te verkleinen. Want wat gebeurt er als we onze kennis gebruiken om het menselijk lichaam terug te brengen naar een volwassen lengte van 50 centimeter? Hendriks onderzoekt de gevolgen voor ons voedsel, hoe we het bereiden, wat we eten en de positieve gevolgen voor het milieu. Stel je eens voor: een spruitje is opeens een hele kool, een korenaar plotseling een maïskolf en een cavia een varken.

HKU Gamedesign (Nederland) - Playing With Pigs:
Veel mensen weten dat varkens intelligente dieren zijn. In de megastallen waarin ze worden gehouden is het daarom heel belangrijk dat de dieren zich kunnen vermaken. ‘Playing With Pigs’ is een game die je op afstand kunt spelen op je i-Pad. De varkens hebben een groot scherm in hun stal waarop een stip verschijnt als de speler met zijn vinger over het scherm gaat. Het varken kan de stip volgen en ‘spelen’ met de mens. De mens wordt op deze manier het entertainment van het varken.

David Edwards (Frankrijk – Verenigde Staten) - WIKIFOODS - EETBARE VERPAKKING:
Veel soorten fruit hebben een perfect ontwerp. Het sap en de inhoud van de vrucht wordt door een eetbaar schilletje bij elkaar gehouden. Geïnspireerd door de magie van de druivenschil heeft Edwards WikiFoods ontworpen om plastic afval van verpakkingen te verminderen. Wikicells is een dun, eetbaar laagje van natuurlijke ingrediënten rond bijvoorbeeld ijs, yoghurt, cocktails, sap etc. Je kunt ze vasthouden en opeten. Het laagje kan een eigen smaak hebben of de smaak van wat er in zit.

Marc Bretillot en Earlwyn Covington (Frankrijk) - Le Whaf:
Wie ooit sondevoeding is toegediend, kan het zich misschien wel voorstellen: het verlangen naar de sensatie van Echt Eten. Le Whaf evaporeert voedsel waardoor je de smaak van het voedsel kunt inhaleren, maar niet de calorieën binnenkrijgt. Het gaat hierbij niet alleen om de sensatie, het apparaat is ook een uitkomst voor mensen met obesitas of mensen met slikproblemen.

Marc Bretillot en Earlwyn Covington (Frankrijk) -
Thinking Fooddesign:
Weinig mensen buiten Frankrijk weten dat Marc Bretillot een van de allereerste echte fooddesigners was. Food design is nog steeds een zeer onontgonnen vakgebied. Marc en Earlwyn besloten daarom deze nieuwe ontwerpstroming in kaart te brengen. Wat is fooddesign? Wat kun je er mee en wat hebben we er aan? De website www.thinkingfooddesign.com is een platform voor ontwerpers die werken met voedsel. De site bestaat uit een verzameling 1-minuut filmpjes waarin de verschillende mogelijkheden van fooddesign wordt onderzocht. Voor het Future Food House maakten Bretillot en Covington nieuwe filmpjes met de content van de tentoonstelling.

Nieuwe Instituut (Nederland) - Summerschool Design voor ziekenhuisvoedsel:
Kunnen ontwerpers bijdragen aan het herstel van ziekenhuispatiënten met behulp van voedsel? Het Nieuwe instituut heeft in augustus over dit onderwerp een Summerschool georganiseerd. Ontwerpers werkten hierbij samen met ziekenhuizen en chefs. De resultaten worden voor het eerst gepresenteerd in het Future Food house.

Jihyun Ryou (Korea) - Save food from the fridge:
Dankzij de koelkast kunnen we voedingsmiddelen langer bewaren dan voorheen. Toch waren er voor de uitvinding van de ‘frigidaire’ talrijke manieren om groenten en fruit een langere levensduur te bieden. Soms waren deze zelfs beter dan hoe groenten tegenwoordig ´bibberen´ in de groentela. Ryou combineert modern design met oeroude kennis en maakt een meubel waarbij elke soort groente en fruit op een passende manier wordt bewaard.

Beladon in samenwerking met Carel de Vries (Nederland) - Drijvende koeientuin:
Het is een nieuwe stroming in de stad: drijvend bouwen. Met voordelen op het gebied van duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Maar niet alleen gebouwen kunnen drijven, ook kan er drijvende agricultuur worden bedreven. ‘De drijvende koeientuin’ is een reactie op de steeds grotere afstand van de stedeling tot veeteelt en landbouw. Melkvee in de stad, net zo toegankelijk als een dierentuin, waar Rotterdamse melk, kaas en boter worden geproduceerd.

Laura van Os (Nederland)- Victoria:
Laura van Os is vorig jaar afgestudeerd aan de Design Academy met haar biologisch bestrijdingsmiddel tegen de Varroa-mijt. Deze mijt is, naast het veelvuldig gebruik van pesticiden in de landbouw en het gebrek aan biodiversiteit, de grootste oorzaak van bijensterfte. Het organisch bestrijdingsmiddel ‘Victoria’ is gewonnen uit de extracten van rabarber dat een hoge mate van oxaalzuur bevat. De ph-waarde komt overeen met haar chemische variant die zeer effectief, maar nadelig voor de leefomgeving van bijen is. Victoria is een rabarber ras in poedervorm dat, na te zijn aangelengd met gedestilleerd water, direct wordt toegepast in de bijenkast.

Ola Mirecka (Polen) - Lava Lemonade:
‘If life gives you lemons, let’s make lemonade!’

Lisette Kreischer (Nederland) - The Dutch Weed Burger
Zeewier groeit snel, heeft geen zoet water en kunstmest nodig, zit vol gezonde voedingsstoffen en is een bron van hoogwaardige eiwitten waardoor zeewier ook als duurzame vleesvervanger gebruikt kan worden. Met algen en zeewier als eiwitbron van de toekomst wil Lisette Kreischer met de Dutch Weed Burger een nieuwe eetcultuur introduceren.

Cosine (Nederland) – Hyper spectrale camera:
Of vis vers is, kun je zien aan z’n ogen, je kunt het ruiken en een echte kenner kan ongeveer schatten hoe lang geleden een vis is gevangen. De hyper spectrale camera van Cosine kan exact vertellen hoe vers de vis is. De camera meet kleuren die wij met het blote oog niet kunnen onderscheiden en kan daarmee niet alleen de versheid van vis, maar bijvoorbeeld ook de rijpheid van tomaten, bessen of aardbeien meten. Het Rotterdamse Schmidt Zeevis is de eerste vishandel die met de hyper spectrale camera van Cosine werkt.

Piet Hekker en Karel Goudsblom (Nederland) - Concept of Life:
Met een relatief kleine investering en kwalitatief hoogstaande grondstoffen laten Piet Hekker en Karel Goudsblom zien en proeven dat kleinschaligheid het antwoord is op de massaproductie van het huidige voedselsysteem. Hun installatie is een kleine bakkerij waar je vanaf het maken van het deeg het hele proces kunt meemaken. Goudsblom, behalve bakker ook kunstenaar, heeft dit systeem ook in zijn eigen leven toegepast. De naam van zijn bakkerij: Mama.
(de bakkerij is open van donderdag t/m zondag)

vr 20 september t/m zo 27 oktober 2013
World Food Festival

Onze partners