Workshop Van kop tot staart: varken
Rij na rij zie je dezelfde bekende stukken vlees verpakt en al in de supermarkt liggen, met de bouillonblokjes een paar rijen verderop. Biefstuk, speklap, gehakt en worst; de vleesmarkt is helemaal voor ons uitgedacht en van originaliteit is nauwelijks nog sprake. Maar wat je daar ziet is lang niet al het bruikbare van een dier. Als consument heb je misschien nog nooit een dier uitgebeend en ken je waarschijnlijk alleen de traditionele bereidingswijzen van bekende stukken vlees. Terwijl juist ook de minder bekende delen ontzettend lekker zijn. De heren van Varkensroosteren.nl weten wel raad met incourante delen en hele karkassen. Ze nemen je mee op reis langs het lichaam van een vers uitgebeend varken. Nadat slager Peter Bouter van slagerij Ooteman vooraf demonstreert hoe je een varken vakkundig uit elkaar haalt, laten Baaf Vonk en Roel van Vliet zien wat je van bijzondere delen van het varken kunt maken.
www.varkensroosteren.nl